Historie

Van surfplank naar Kenianen

Het prille begin.
In 1982 startte een groepje atleten van het net opgerichte ARSV Papendrecht met een wedstrijd die zij de naam Lenteloop gaven. De datum van deze wedstrijd was 4 april 1982. Het deelnemersaantal was met bijna 300 atleten zeer verdienstelijk en werd de jaren erna groter en groter en daarmee ook de prestaties van de atleten.

Surfplank.
De eerste jaren beschikte ARSV Papendrecht nog niet over een eigen accommodatie. Tot halverwege de jaren 80 maakte het gebruik van de faciliteiten van voetbalvereniging Drechtstreek. De start van de eerste edities was toen al in de nog zeer lege Oostpolder. Enkele jaren later kende de wedstrijd een sterk internationaal veld en veranderde de naam in Internationale Lenteloop, waarbij de vijftien kilometer werd opgedeeld in twee ronden. Hoewel de faciliteiten soms beperkt waren, waren de prestaties ver boven verwachting. In 1987 finishten ruim veertig atleten binnen de vijftig minuten. Start en finish vonden plaats op de Rembrandtlaan ter hoogte van de Opel Centrale, die voor de winnaar een heuse surfplank ter beschikking stelde.

Mei.
In 1991 werd de datum van de wedstrijd verplaatst naar de 2e zaterdag in mei. ARSV Papendrecht was inmiddels verhuisd naar Sportpark Slobbengors, waar het grote aantal atleten onderdak vond in de kleedkamers van voetbalvereniging Papendrecht. Start en finish vonden plaats nabij Winkelcentrum de Meent, wat op een drukke zaterdagmiddag nogal eens voor spektakel zorgde.

Winnaars.
Nationale en internationale (sub)toppers hebben de Lenteloop door de jaren heen op hun naam geschreven. Onder hen Tonnie Dirks, John Vermeule, Gerard Kappert (nog steeds parcoursrecordhouder) en de Belg Jean Pierre Paumen. Bij de vrouwen zegevierden onder andere Carla Beurskens en de Keniaanse Christine Chepkonga, die met een tijd van 49.53 minuten recordhoudster is.

Prestatieloop.
In 1993 werd de wedstrijd omgedoopt tot Nationale Lenteloop. Het jaar erop nam de ZuiderSter de wedstrijd op in haar gelijknamige loopserie. Het deelnemersaantal van de 15 kilometer, maar ook van de 7,5 kilometer prestatieloop steeg daardoor verder. Hoogtepunt was 2003 met 2.700 deelnemers. In 1994 zagen ook de diverse jeugdlopen het licht. In de afgelopen editie trokken die 700 enthousiaste kinderen, die zoals ieder jaar na de finish konden rekenen op een lekker appeltje van Korteland Groente en Fruit.

Nieuwe afstand.
Met ingang van de 32e editie in 2014 is de afstand van 15 km gewijzigd in 10 km en de 7,5 in 5 km. De 10 km gaat door het centrum van Papendrecht en over de dijken en langs de rivier. De verandering van het parcour valt samen met het stoppen van de Loopserie waar we deel van uit maakten.

AV Passaat.
Door de fusie van ARSV Papendrecht en AV Sliedrecht ontstond er in 2002 een nieuwe vereniging met de naam AV Passaat, die beschikt over een prachtige accommodatie en een mooie kunststof 400 meter baan.